При нас не само няма еуфория, но има и неудовлетворение от факта,

...
При нас не само няма еуфория, но има и неудовлетворение от факта,
Коментари Харесай

Йордан Арабаджиев: Частичният Шенген е сериозен удар върху икономиката

" При нас не единствено няма еуфория, само че има и неудовлетворение от обстоятелството, че най-важният бранш, обвързван с приемането ни в Шенген, остана отвън него. Загубите, които се калкулират, сме ги пресметнали на около 10 евро на час, заради изчакване на всеки автомобил на граничните пунктове. Ако един ден се изчаква, това са 240 евро. "

Това съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, след влизането на страната ни в Шенген единствено по въздух и море.

Около 95% от българския импорт и експорт е по суша, подсети той.

Не единствено превозвачите губят. Това е сериозен удар и върху икономиката на България – по статистически данни към 5 милиарда лв. губи България заради изчакване по граничните пунктове, акцентира Арабаджиев в предаването " Преди всички ".

Той назова " най-големият камшик " за българските потребители оскъпяването на стоките поради изчакванията и неуредиците по границите. Оскъпяването на превоза е 15-17% и това респективно се трансферира върху крайната цена на стоките, изясни той.

Йордан Арабаджиев уточни и " върхове " - над 90 часа очакване на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", което дефинира като парадокс. По думите му, в случай че към това по-късно се прибави и чакането на " Дунав мост ", то курсът на един транспортьор се удължава с няколко дни.

" Оказа се, че речните пътища, речните граници, спадат към сухопътните и респективно ще продължава граничният надзор. Тоест, ние сме признати по въздух и по море, а не по вода, както постоянно се разяснява. Речните пътища не спадат към тази преференция, която сме получили ", посочи изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

" Най-лесно е да се направи един митинг. Много по-трудно е да се реализира резултат. Протестът би следвало да бъде краен вид ", счита той.

От опита, който имаме по пакет " Мобилност ", нещата се случват по-скоро зад кадър. Трябва ежедневно да се потвърждава на западните политици, че България заслужава да бъде в Шенген, заключи Йордан Арабаджиев.

" При състояние, че в България 95% от стокообмена минава по сухопътните ни граници, това, което ще се случи с приемането ни в Шенген, е безусловно нищо. Сметката се поема от всички нас като консуматори, които  плащат сред 15 и 18% по-скъпо за всички артикули от бита спрямо западноевропейските консуматори. Двеста милиона евро са директните загуби годишно на превозвачите от оставането ни отвън сухопътния Шенген ", съобщи преди дни Николай Рашков, член на Съюза на интернационалните превозвачи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР